Universell utforming
Universell utforming refererer til prosessen med å designe produkter og miljøer slik at de kan brukes av mennesker med et bredt spekter av evner, aldre og bakgrunner. Målet med universell utforming er å skape løsninger som er tilgjengelige for flest mulig brukere, uten behov for ytterligere justeringer eller tilpasninger. Det handler om å gi likeverdig tilgang og fjerne barrierer, slik at det samme designet kan benyttes av alle, inkludert personer med funksjonsnedsettelser.
Universell utforming er relevant på mange områder, som arkitektur, teknologi, utdanning og produktdesign. For eksempel kan universell utforming i bygninger inkludere ramper, brede dører og tilgjengelige toaletter, som gjør det lettere for personer med rullestoler, barnevogner eller rullatorer å komme seg rundt. I teknologi, som nettsider eller apper, kan universell utforming innebære muligheten til å endre tekststørrelse, fargekontrast og skjermleserkompatibilitet for brukere med synshemming.
Universell utforming fremmer inkludering og fleksibilitet, og skaper miljøer som forbedrer brukervennligheten for alle mennesker.
Hva er nettstedtilgjengelighet?
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) består av 64 retningslinjer som beskriver hvordan en nettside bør være tilgjengelig for alle brukere. Her er noen eksempler på hva som menes med tilgjengelighet:
Klarhet i designet:
Bruk farger og komponenter som er tydelige og lett lesbare for alle. Dette inkluderer tekst, bilder og farger. Sørg for å gi beskrivende alt-tekst for bilder og illustrasjoner, slik at alle kan forstå innholdet.
Organisering av innholdet:
I tillegg til å ha høykvalitetsinnhold på nettstedet ditt, bør det presenteres på en strukturert og oversiktlig måte. Bruk H1-taggen for hovedoverskriften, og H2, H3 osv. for underoverskrifter, slik at tekstens hierarki blir tydelig. Dette bidrar til en renere og mer forståelig side.
Lett navigerbar og tydelig flyt:
Nettsiden skal være ryddig og oversiktlig for alle brukere. Den må være funksjonell for personer med nedsatt syn, hørsel eller andre funksjonsnedsettelser. Sørg for at innholdet er presentert i en logisk rekkefølge, slik at det er lett å følge.
Kortfattet kildekode:
Kildekoden på nettstedet ditt bør være ren og godt strukturert, uten unødvendige forskjeller eller feil. Sjekk at innholdet er formatert og merket korrekt i koden. Dette legger grunnlaget for bedre navigasjon og brukervennlighet, uavhengig av hvilke hjelpemidler som benyttes for å lese nettsiden.